Image result for Sport u HrvatskojSport je u Hrvatskoj, možemo to slobodno reći, zanimacija broj jedan. Još od samog osamostaljenja Republike Hrvatske, to je za Hrvate nešto posebno čime se najviše ponose. U zemlji ne cvjetaju ruže, politička situacija je jako komplicirana i teška, ekonomija je unatoč turizmu i dalje u očajnoj situaciji. Ali u sportu – tu su Hrvati neprikosnoveni.

Naime, s obzirom na veličinu zemlje i broj stanovnika, treba reći da je Hrvatska broj 1 u svijetu u sportu! Ovo su činjenice koje se vrlo lako mogu potkrijepiti, a nedavno je ovo utvrdio i popularni njemački “Bild”. Iako Hrvatska naizgled i nije toliko poznata u svijetu, gotovo nema čovjeka na planeti da nije čuo za Janicu i Ivicu Kostelić, Blanku Vlašić, Ivana Balića, Davora Šukera, Luku Modrića, Gorana Ivaniševića, Marina Čilića i ostale velikane hrvatskog sporta koje je gotovo nemoguće nabrojati. Nogometaši, tenisači, vaterpolisti kao i predstavnici u drugim sportovima su poseban glasnik koji Hrvatsku predstavlja u svijetu daleko bolje od političara koji bi trebali biti zaduženi za te stvari.

Ovaj tekst nastaje kad je jedna mala Hrvatska u finalu svjetskog nogometnog prvenstva, najvećeg sportskog događaja na svijetu. Proslave na ulicama će vam same reći koliko su Hrvati zaluđeni sportom. To je nacija od 4 milijuna stanovnika, a ravnopravno se bori sa svjetskim silama u svakom sportu. Nacionalni ponos je jako izražen u svim natjecanjima, a hrabri i karakterni hrvatski sportaši su primjer drugim zemljama. Iako se u sport u Hrvatskoj zbog slabe ekonomije niti blizu ne ulaže onoliko koliko je potrebno, sportaši to nadoknađuju vrhunskom spremnošću i kvalitetom. Ne treba zato čuditi što su Hrvati u finalu svjetskog prvenstva jer je kod njih kako je već navedeno sport na prvom mjestu. Od malih nogu se djeca usmjeravaju ispravno i naporno rade kako bi postigli svjetski priznate uspjehe. Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine je najbolji primjer toga.