Sjajan uspjeh nogometaša hrvatske reprezentacije ponukao je mnoge svjetske medije da istraže što se zapravo događa u toj maloj Hrvatskoj i kako je moguće da takva zemlja proizvede toliko talenta i samouvjerenosti na svjetskoj sceni. Britanci su posebno fascinirani, budući da je baš njih Hrvatska zaustavila u, kako su vjerovali, nezaustavljivom pohodu prema naslovu svjetskog prvaka. Tako ugledni The Independent donosi priču o Hrvatskoj pod naslovom “Što možemo naučiti od Hrvatske, male zemlje s velikim snovima”?

Mala zemlja, ali veliki snovi, glavni je to motiv kojim se poslužio i Independent kako bi svojim čitateljima dočarao u čemu se zapravo krije moć Hrvatske kao možda i vodeće sportske nacije u svijetu kada se pogleda broj stanovnika. Za početak ovaj ugledni list je naveo da je izbornik Dalić rekao da talent nesumnjivo mora postojati kako bi se bilo šta moglo uraditi, ali i to da je trud neophodan da bi se napravio rezultat. Dalić je “savjetovao” Engleze da se mora imati san od kojeg se nikada ne smije odustati, pa čak niti onda kad se čini da stvari idu nizbrdo i da se više ne daju popraviti.

Image result for Zlatka DalićaIstaknut je timski duh, to nevjerovatno zajedništvo pod palicom Zlatka Dalića, dok je na terenu dirigirao Luka Modrić. Ipak, ta priča je daleko veća od njih dvojice, jer je cjelokupna ekipa dala sve od sebe da se dođe do srebrne medalje na svjetskom prvenstvu. Od Hrvatske cijeli svijet može naučiti što je karakter, mentalitet, samouvjerenost. To su osobine koje su reprezentativce dovele do finala, sve ostalo se posložilo onako usput. Nevjerojatna vjera u sebe je pomogla igračima da čak tri puta u fazi ispadanja preokreću rezultat u svoju korist i da na kraju stignu do pobjede. Engleski novinari su fascinirani načinom igre ove reprezentacije, čini se upravo zbog činjenice da ”Gordi Albion” već godinama pati na ovom polju i ne uspijeva položiti ispit zrelosti.